ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Kopierades av stjärnkock

Den tvåstjärnige österrikiske kocken Walter Eselböcks restaurang fick rykte om sig att vara outstanding. Men hyllningarna kom av sig. Det visade sig att han kopierat Michelin- krogen Frantzén/Lindeberg i Stockholm.

Publicerad
Annons
Björn Frantzén och Daniel Lindeberg driver restaurangen Frantzén/Lindeberg. Foto: MAGNUS NEIDEMAN
Frantzén/Lindeberg på Lilla Nygatan i Gamla stan. Foto: KARIN MALMHAV

Det gastronomiska plagiatet avslöjades av matjournalisten Severin Corti som recenserade Eselböcks restaurang Taubenkobel i tidningen Der Standard. Recensionen, som publicerades under rubriken Stockholm vid bergen, avslöjade bluffen in i minsta detalj. Walter Eselböck – som tidigare belönats med två stjärnor i Guide Michelin – blånekade först till anklagelsen, men såg till sist ingen annan utväg än att erkänna.

Annons
Annons

Men låt oss ta det från början. Allt började med att Severin Corti besökte Frantzén/Lindeberg tillsammans med sin svenske kollega Mattias Kroon, redaktör på tidningen Mat & vänner. Corti blev nyfiken när han fick veta att restaurangen ofta haft en känd österrikisk kock som gäst. Väl återkommen till Österrike bestämde Corti sig för att besöka Walter Eselböcks krog eftersom han inte varit där på länge.

– Dagen efter besöket ringde Stefan Corti till mig och berättade att krogens meny och rätter var en kopia av Frantzén/Lindeberg. Till och med innehållet i deras välkomstbrev var ordagrant översatt till tyska, berättar Mattias Kroon, redaktör på Mat & vänner.

– Det är ungefär som om man skulle ha kommit på att Mathias Dahlgren hade kopierat hela konceptet till sin tvåstjärniga krog på Grand Hôtel.

Plagiatet har utlöst en flod av kommentarer i österrikiska medier. Några påpekar att kocken hade förlorat sin titel om han jobbat på universitet. Andra tycker att det är något av det mest pinsamma som hänt i den gastronomiska världen. Medan en tredje inflikar att det var väntat, Eselböck har aldrig något eget att komma med.

– Ibland är det kul att man inspirerar andra. Men det här är bara sorgligt. Det är tragiskt att den kände kocken inte ens kan beskriva den mat han serverar med egna ord, säger Björn Frantzén, en av krögarna bakom Frantzén/Lindeberg.

– Om han bara hade skrivit att han varit i Sverige och blivit inspirerad av en restaurang hade det varit okej. Men att bara stjäla något rakt av är dumt. Han borde ha förstått att det skulle komma fram.

Till och med innehållet i deras välkomstbrev var ordagrant översatt till tyska Mattias Kroon, redaktör på Mat & vänner

Dock planerar inte Frantzén/Lindeberg att göra rättssak av det. Och det finns inget ont som inte har något gott med sig. Hos Frantzén/Lindeberg märks en ökad tillströmning av österrikiska gäster, som vill njuta av originalrätterna i nordens Venedig. Och de flesta är på uppsluppet humör, berättar Björn Frantzén.

– De skämtar och lovar att de inte ska sno våra idéer.

Severin Corti, som avslöjade plagiatet, har pratat med tyska kollegor som slagit fast att en tysk stjärnkock som gjort något likande hade fått stänga sin krog på direkten. Walter Eselböck framhärdar dock i ett offentligt brev, att han alltid tillhört det kulinariska avantgardet.

– Det är alltid tveksamt när någon tar så stora ord i munnen om sig själv, säger Severin Corti på en telefonlinje från Österrike. Det är inte fel att kockar inspireras av varandra. Men Eselböck har gått över gränsen.

Anna-Britta Ståhl

Annons