”Sverige behöver en strategi mot rysk propaganda”

”Stoppa fascismen! Alla till folkomröstningen!” lyder valaffischen inför folkomröstningen på Krim i morgon. ”Exi­stensen av nazi­anstrukna höger­extremister i den nya ­ukrainska regeringen har gjort det ­lättare för den ryska berättelsen att få försteg”, skriver Olle Wästberg.
”Stoppa fascismen! Alla till folkomröstningen!” lyder valaffischen inför folkomröstningen på Krim i morgon. ”Exi­stensen av nazi­anstrukna höger­extremister i den nya ­ukrainska regeringen har gjort det ­lättare för den ryska berättelsen att få försteg”, skriver Olle Wästberg. Foto: Andrew Lubimov/AP

Nu ser vi ett klassiskt propagandakrig av det slag som funnits vid tidigare krig och konflikter. I Sverige är vi tämligen oskyddade mot den medvetna desinformationen. När Styrelsen för psykologiskt försvar lades ner sades det att dess uppgifter skulle tas över av andra. Så har knappast skett, skriver Olle Wästberg.

Publicerad
Annons

”Från Moskva till London till New York har den ukrainska revolutionen betraktats genom ett töcken av propaganda.” Så skriver Timothy Snyder, Yaleprofessorn som är en av de främsta samtids­historikerna, i New York Review of Books.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons