”Prostituerade är brottsoffer”

89 procent av prostituerade människor som tillfrågades om vad de mest av allt behövde svarade ”att lämna prostitutionen”, men kände att de inte kunde det, skriver artikelförfattarna.
89 procent av prostituerade människor som tillfrågades om vad de mest av allt behövde svarade ”att lämna prostitutionen”, men kände att de inte kunde det, skriver artikelförfattarna. Foto: Tomas Oneborg

Även om Sverige har kriminaliserat sexköparna saknar vi rätt stöd för de personer som vill lämna prostitutionen. Riksdagen bör förtydliga att alla personer som köps i prostitution är offer för sexköpsbrottet, vilket skulle ge dem rätt till skadestånd och andra former av kompensation, skriver en rad debattörer, bland andra Gudrun Schyman.

Publicerad
Annons

Sexköp är ett brott mot mänskligheten, jämlikheten, och värdigheten hos den köpta personen. Förarbetena till den så kallade sexköpslagen och den forskning som finns visar att den överväldigande majoriteten prostituerade personer i världen, inklusive i Sverige och i jämförbara länder, befinner sig i prostitution på grund av tvingande omständigheter som typiskt sett inkluderar sexuella övergrepp som barn eller allvarlig försummelse, hemlöshet, fattigdom, rasism och könsdiskriminering.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons