Vill du betala för nyheter på nätet?

I spåren av en annonskris som har vänt upp och ner på den globala medieindustrin är frågan hur tidningsbolagen ska fortsätta att tjäna pengar. En möjlig lösning som debatterats hett i sommar är att ta betalt för delar av innehållet på tidningarnas sajter. En affärsmodell som ratas av läsarna som vant sig vid att nyheter på nätet är gratis, men som kan vara nödvändig för mediebolagens överlevnad.

Hanna Dunér
Publicerad
Annons

Reklamfritt innehåll, djuplodade reportage och artiklar med högre kvalitet är exempel på digitalt nyhetsmaterial som svenska folket kan tänka sig att betala för. Men trots att det blir vanligare att vi köper digitala produkter som musik och mobilapplikationer, är nyheter något som de flesta förväntar sig ska fortsätta att vara gratis.

Dessvärre har lågkonjunkturen, som skett parallellt med strukturella förändringar där mediekonsumtionen förflyttats till nätet, skakat om hela medieindustrin – något som i slutändan drabbar läsarna. Med en annonsförsäljning som spås minska 20 procent i år och en långtgående upplageminskning måste de svenska mediehusen nu hitta nya intäkter på annat håll.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons