Semesterparadiset för de ofattbart rika

Gör som Bill Gates och Julia Roberts – fira semester på den gamla svenskön St Barthélemy. Lyxigaste lyxen i Karibien.

Publicerad
Annons

Förmiddagssolen värmer och kvicksilvret närmar sig redan 30-strecket. Men på terrassen fläktar det skönt. Här i Pointe Milou på St Barths norra kust ligger några av öns vackraste lyxvillor. Chant de la Mer är en av dem. Stor salong, fem sovrum, fem badrum med underbara utomhusduschar i tropisk växtlighet, minst 20 meter pool, jacuzzi. Till och med från köket, som är helt öppet mot balkongen, har man en förtjusande utsikt över det vilda havet som dånar dovt långt därnere. Hundarna Yoshi och Mesaada lufsar omkring till synes oberörda av det paradis de befinner sig i.
Det är husets ägare som tar emot. Hon slank, snygg, i 30-årsåldern, elegant men avslappnat klädd i rosa bomullsbyxor och rosa topp. Han lite enklare i shorts. De bor här, men de hyr också ut hela härligheten. Då åker de själva iväg några veckor med sin båt, eller med privatplanet.
De senaste hyresgästerna var en sydamerikansk familj på fem personer.
– Latinamerikanerna har ofta med sig mycket tjänstefolk, minst en per person, säger hon. Och så hyr de ytterligare en per skalle här.
Förra julen blev det en butler, en chaufför, en kock, en städerska och en servitör, förutom det medhavda tjänstefolket.
– Det är den typen av gäster vi har, säger hon, enkelt och självklart.
Jag slår mig ner i en av sofforna på terrassen. Det luktar hav och harmoni. Välbehag. Och jag vill aldrig resa mig. Men det måste jag förstås.

Champagnen väntar. Gasen i botten och den ljumma vinden sliter i håret. Jag svänger in till lyxhotellet Eden Rock. Frukostbuffén står fortfarande uppdukad och champagnen på kylning i silvriga ishinkar. Nere vid vattnet är massagebordet iordningställt och massören, som har en mjuk fransk brytning när han pratar engelska står redan och väntar. Fransosen vet vad han gör. Snart förlorar jag alla tidsbegrepp. Hör bara havets kluck, känner brisen och då och då några saltstänk mot ansiktet. Sedan blir det lunch på stranden. Trerätters. Gudomligt gott. En fiffig konstruktion puffar ut iskallt vatten genom ett rör under markiserna och vattnet förångar sig genast och kyler ner den heta luften. Efterrätten kommer in – en fantastisk chokladdessert. Och så ett dopp. Perfekt strand, bländande färg på vattnet – det är nästan löjligt drömlikt alltihop. Och på stranden står beachvärdinnan och tar emot med ett exotiskt fruktspett.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons