Recension
Jörn Donner har alltid en fot i dörren
EUROPEISK INTELLEKTUELL Det ryms mycket i historien om och av Jörn Donner. Människor, möten, maktspel, frihet, fred och flykt, för att hitta några trådar. Hynek Pallas läser ett mastodontverk som har många ansikten, men som tillsammans formar en profil som är lika välbekant som viktig. Och som ständigt är på väg.
För ett par år sedan publicerade den finlandsvenske författaren Philip Teir novellen ”Jörn Donner Appreciation Society”. En man lever i en lägenhet omgiven av Jörn Donners böcker och filmer, röker gräs och analyserar produktionen i detalj. Men hans intresse befinner sig i ett vakuum – genusvetare kan möjligen slentrianmässigt slakta Donners verk, men samhället behandlar honom mest som ett mediefenomen. Berättelsen slutar med att mannen bryter sig in i Donners arbetsrum och stjäl hans Oscarstatyett.
”Jörn Donner Appreciation Society” fångar något av Donners situation idag: sedan 1950-talet en högproduktiv finlandssvensk författare, regissör, politiker och annat. Ändå, i synnerhet i Sverige, mest känd som producent för Ingmar Bergmans ”Fanny och Alexander”. Min generation, som växte upp i 1980-talets svenska biografer, påminner sig nog också reklamfilmen där han på klingande finlandsvenska lanserade acnelösning med frasen ”Hjälper inte mot alla slags finnar”.