Recension

Jonathan och kroppenKrammärkta böcker väcker intresse

HJÄRTEFRÅGA Två svenska barnboksförlag med ­genusperspektiv startade förra året. Lena Kåreland har läst de första böckerna i Vilda förlags utgivning, från Olika förlag kommer nya titlar inom kort.

Lena Kåreland
Publicerad
Annons

Vad händer när en kille tar på sig sin systers rosa sandaler? Ja, är han en cool typ som kan ge svar på tal, blir det som han har på fötterna pojkskor rätt och slätt. Betydelsen av yttre könsattribut, till exempel genuskodade färger, tas upp i bilderboken Sandalerna av Anna Hedvall och Martin Hedvall, en av fyra bilderböcker som lanserats av det nystartade förlaget Vilda.

Böckerna är vad förlaget kallar ”krammärkta”, det vill säga de har granskats med genusglasögon för att uppfylla kraven på demokrati-, jämställdhets- och mångfaldsperspektiv. Berättelsen om pojken som inte bryr sig om att han blir retad för sina rosa skor lever utan tvekan upp till krammärkningen. Intrigen är dock tämligen tunn, personerna grovt tillyxade efter de idéer som ska lanseras, och de rimmade verserna rytmiskt knaggliga och svåra att läsa.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons