Härifrån gick flygen före Bromma och Arlanda

Lindarängen i Frihamnen var Stockholms flygcentrum innan Bromma flygplats och Arlanda byggdes. Redan 1921 inleddes reguljärtrafik till utlandet därifrån. Scrolla för att se fascinerande bilder från Stockholms flygplatshistoria.

Johan Lindberg
Publicerad
Annons

Det här var nämligen Stockholms flygcentrum innan Bromma flygplats och Arlanda byggdes – Lindarängen i Frihamnen. I bakgrunden – bakom alla containrar – skymtar en hangar. Kurt Lilja (bilden) är uppvuxen i Frihamnen och minns när flygplanen lyfte härifrån. Hade den här bilden tagits på 1950-talet så hade Kurt faktiskt stått i vattnet... Bläddra vidare för att läsa om platsens historia – bland annat var Hermann Göring pilot här en gång i tiden.

Här en bild tagen ur nästan exakt samma vinkel på 1930-talet. Det var alltså i denna skyddade vik som Stockholms huvudflygplats en gång låg. Första motorflygningen genomfördes 1909 på Gärdet, men snart tog Lindarängen över som centralpunkt. Redan 1921 inleddes härifrån reguljärtrafik till utlandet (Estland). På nästa bild kan du läsa om hur Hermann Göring kan kopplas till platsen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons