Recension

Böcker som förändrade världen (Books that changed the world)Böcker har tagit oss ända hit

AVGÖRANDE. Man kan fråga sig hur Harry Potter har förändrat världen. Även om Andrew Taylors lista över tidernas 50 viktigaste böcker är lätt att ifrågasätta är det småtrevlig läsning med bra faktarutor, skriver Mats Gellerfelt.

Mats Gellerfelt
Publicerad
Annons

Det ska vara listor på allting numera, samt kategoriska värderingar av generaliserande slag (”Puttes bar har stans bästa latte”). I bästa fall kan det vara småcharmigt, i sämsta bara löjligt – som DN:s topplista över böcker, ihopsatt av tidningens kritiker, där vi kan få veta att NN ”knep förstaplatsen”, som om det vore den allsvenska tabellen. Och vi möter en rad böcker med titlar som ”1001 böcker du måste läsa innan du dör”, ”Tusen svenska klassiker” och ”1001 album du måste höra innan du dör”. Böckerna blir allt fler, också av det mer sofistikerade slaget, som Harold Blooms ”Västerlandets kanon”. Dylika böcker kan väl fungera som minnesuppfriskare eller uppslagsböcker, men också som ett tecken på intellektuell slöhet. Snabbildning att stoltsera med inför en beundrande publik.

Nu finns ännu en sådan här bok att möjligen njuta av och använda till snabbildning, Andrew Taylors ”Böcker som förändrade världen. De 50 viktigaste böckerna genom tiderna”. Titeln skvallrar om en romantisk och höggradigt idealistisk syn på litteraturens kraft, och ingen skulle hellre än jag se att böcker verkligen kunde förändra denna jämmerdal till det bättre. Men som när det gäller alla generaliserande påståenden undrar jag (liksom om latten): har författaren verkligen läst (smakat) alla mer kvalificerade böcker så att han vet att just dessa förändrade världen? Och att de var de viktigaste?

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons