Recension

Fire! OrchestraExplosiv kraft som inspirerar

KOLLEKTIV Det är tveklöst en happening när Fire! Orchestra spelar inför ett fullsatt Fasching i Stockholm. De 28 musikerna skapar ett växande tryck och konsertens första del är rent drabbande, skriver SvD:s Magnus Nygren.

Magnus Nygren
Publicerad
Annons

Likt en väldig varelse suger Fire! Orchestra in gräddan av svensk jazz, improvisationsmusik, noise, avantrock och –pop i den ena ändan och slungar ut en briljant kollektiv musik ur den andra. Styrd med fast hand av kapellmästare Mats Gustafsson blir det en musikalisk färd genom olika ljudliga rum där den 28 personer starka orkestern formar en maxad gemensam helhet fylld av starka individualistiska inslag. Det är tveklöst en happening när Fire! Orchestra för tredje året i rad spelar i Stockholm. Denna gång inför ett fullsatt Fasching.

Med en enkel groove från Martin Hederos orgel sätts stämningen direkt. I den placerar sig Mariam Wallentins djupt själfulla röst med orden ”Let us all go, let us all in” och ingången i det långa stycket ”Enter” är ett faktum. Mats Gustafsson dirigerar successivt fram fler instrument och ökar trycket. Andreas Söderström tar plats med ett slidesolo på sin liggande lap steel-gitarr. Fler instrument. Grymt sväng.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons