Recension

Bortom Beit. Judiska tankar om öde och tid, oändlighet och godhet, blod och arvLärt och mångfacetterat om religion

Publicerad
Annons

Det skrivs mycket om religion i vår tid. Snart sagt varje namnkunnig tänkare har gett ut sin egen bok om Gud eller det heliga. Som vore det nödvändigt att göra bot mot modernitetens väl lättvindiga radering av religionen från det intellektuella samtalets agenda.
Dessa ambitioner till trots förblir mycket av det som skrivs bristfälligt. Den bild som förmedlas av religionen tenderar att pendla mellan okritisk romantisering och överkritisk demonisering. I det förra fallet görs några väl utvalda aspekter av religionen till det allena saliggörande medlet för att bota det utmattade upplysningsförnuftet. I det senare fallet traderar man vidare den slitna tesen om religionen som roten till all världens konflikter och strider.

Mot denna bakgrund är det uppfriskande att ta del av Jackie Jakubowskis lärda och mångfasetterade essäsamling Bortom beit. Jakubowski skriver om religion på
det otvungna men samtidigt intressanta sätt som kanske bara en person kan göra som står inom en tradition som på en och samma gång är föremål för stor kärlek och kritiskt ifrågasättande.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons