ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Naturens tjänster allt hetare tillgång

ekosystemstjänster 2010 var året då biologisk mångfald gjorde sitt intåg på näringslivets agenda genom lanseringen av begreppet ekosystemstjänster. Nu pratar allt fler näringslivschefer om vikten av att värdera ­eko­systemstjänster. Men på vilket sätt är detta relevant för ­näringslivet? Och när räknas värdet av dessa tjänster med i investeringsbesluten?

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan höll den norska finansaktören Storebrand för tionde gången sin årliga konferens om hållbara investeringar. I år arrangerades den i samarbete med norska miljödepartementet.

Huvudtalare på konferensen var Pavan Sukhdev, Teeb-studiens ledare (The Economics of Ecosystems and Biodiversity) och chef för FN:s miljöprograms gröna initiativ. Han inledde med ett tydligt exempel på hur naturen förser företag med sina tjänster. Rio de la Platas flodområde förser hela Latinamerikas jordbruk med vatten och är värderat till ungefär en triljon US-dollar per år. Nederbörden i flodområdet är dock beroende av en vattencykel som tillhandahålls av Amazonas regnskog. Men jordbrukarna betalar ingenting för det vatten som de får genom en fortsatt intakt regnskog.

Laddar…