Klassisk musik i T-banan effektiv brottsbekämpning

Klassisk musik i allmänhet, opera i synnerhet, kan sänka brottslighet på offentliga platser, visar erfarenheter från bland annat Storbritannien och Nordamerika. En färsk undersökning från Londons tunnelbana visar en brottsnedgång på över 30 procent.

Jenny Leonardz
Publicerad
Annons

Uppfattningar om allt vad gott klassisk musik kan göra med människor får lätt fotfäste och blir snabbt sanningar i medier, på kurser, i populärvetenskaplig litteratur och runt fikaborden. Mozarteffekten – att man blir intelligent av att lyssna på Mozart – är kanske den mest kända. Nu är det uppgiften om att klassisk musik minskar brott som snabbt har fått spridning.

Nyligen publicerades en rapport om hur klassisk musik minskat hot och våld på några av Londons tunnelbanestationer. London Underground (LU) spelade klassisk musik på fyra stationer och utvärderade efter årsskiftet försöket på en av dem, Elm Park station. Nu överväger man att införa klassisk musik på flera stationer.
– Inte bara i biljetthallar utan också i väntsalar där ungdomar samlas och ställer till besvär, säger Nicky Spiers i ett pressmeddelande från Metronet, som arbetar med upprustning och förnyelse av Londons tunnelbanenät.
Under de sex månader försöket pågick minskade, enligt rapporten, rånen med 33 procent, överfall med 7 procent, hot mot personal med 25 procent och vandalism med 37 procent.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons