Analys

Bertil Lintner:USA väljer sida i japansk-kinesisk ökonflikt

Bertil Lintner

USA:s president Barack Obama inledde sin rundtur i Asien med att förklara att USA är redo att bistå japanerna i försvaret av en omstridd ögrupp. Det lär reta gallfeber på Kina, som gör anspråk på öarna.

Bertil Lintner
Publicerad
Annons

I går inledde Barack Obama sin Asienresa med ett kontroversiellt ställningstagande. Han gjorde klart att USA:s försvarsavtal med Japan täcker en grupp öar som heter Senkaku på japanska kartor och Diaoyu på kinesiska. Både Japan och Kina gör anspråk på dessa, som tillsammans omfattar bara sju kvadratkilometer och är obebodda. Men de är strategiskt belägna i havet sydväst om de japanska Ryukyuöarna och nära Taiwan. Det kan också finnas olje- och naturgasfyndigheter under havet, som bägge länderna är intresserade av.

Obamas ställningstagande kommer med all säkerhet att mötas med protester i Beijing. Det faktum att hans första anhalt under Asienbesöket är Japan understryker hur tydliga de strategiska skiljelinjerna börjar bli i vad som håller på att utvecklas till ett nytt kallt krig i Asien.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons