ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

”Orimligt ansvar för utgivarna”

Nyhetsförmedlingen via internet har inte getts samma status som de etablerade medieformerna, vilket nu kan få konsekvenser, skriver artikelförfattaren.
Nyhetsförmedlingen via internet har inte getts samma status som de etablerade medieformerna, vilket nu kan få konsekvenser, skriver artikelförfattaren. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Enligt lagen är artiklarna på nätet en enda lång pågående publicering. Det gör att en ansvarig utgivare får ansvar för publiceringarna även bakåt i tiden. Risken för rättsprocesser kan få mediehusen att plocka bort äldre, värdefullt material. Det varnar ansvarige utgivaren Geronimo Åkerlund för.

Publicerad

Mitt ansvar som ansvarig utgivare är totalt. I våra tv-sändningar är det kanske ett 15-tal inslag och telegram varje dag. Det är upp till mig att kontrollera allt som sänds ut; enligt lagen ska jag som ansvarig utgivare ”anses haft kännedom om innehållet i framställningen och ha medgett dess offentliggörande”. Det vill säga – jag fälls om innehållet är brottsligt. Efter en sändning har justitiekanslern sex månader på sig att ta mig till domstol om så skulle vara fallet. Sedan preskriberas eventuella brott för allmänt åtal.

Laddar…