Musikmänniska genom hela livet

Sångaren Östen Warnerbring hittades död i sitt rum i San Augustin på Kanarieöarna på onsdagen. Han var engagerad för flera framträdanden på ett svenskägt hotell. Östen Warnerbring ägnade hela sitt liv åt sång och musik i alla dess former.

Gaby Wigardt
Publicerad
Annons

Han föddes i Malmö 1934 och debuterade, enligt egen utsago, redan som treåring när han satt på staketet till föräldrahemmet på Jägersrovägen i Malmö och sjöng för publiken på väg till hästtävlingarna. Som 4-åring stod han på en scen i Malmö för första gången och fick vid 13 dispens för att spela i en dansorkester. Vid 15 slutade han skolan och började spela klarinett på fester och klubbar i hemstaden.
Som 15-åring slutade han skolan och fick 1952 sitt första uppdrag som professionell sångare och musiker.
Sista mötet med publiken skedde nu, i januari på Kanarieöarna, i San Augustin där han hunnit med två av flera planerade framträdanden på ett svenskägt hotell. Han hittades död i sitt rum på onsdagen. sannolikt drabbad av en hjärtattack.

Östen Warnerbring var en mångsidig artist. Sångkarriären är mångomvittnad. Han kom att bli en av våra mest folkkära artister, säker och charmfull på scenen, bland annat i shower på Berns och Hamburger Börs i Stockholm, på scener i Malmö, bland annat tillsammans med Eva Rydberg, och på turnéer i hela landet.
Det allra första professionella framträdandet var 1952 för de amerikanska soldaterna i Sydtyskland då han sjöng med ”Totty Wallén och hans vilda vikingar”. Sedan med Sigge Wassbergs orkester på Arena i Malmö och med Gösta Tönnes orkester på Aveny i Helsingborg.
1957 stod han ändå inför valet om han skulle tänka om och bli journalist, vilket han också blev några år på Skånska Dagbladet, eller musiker, som han ju kom att välja för hela livet med sången och klarinetten som instrument.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons