Varje dag är en vårdskandal. Reportage från vård och vanvårdPersonligt vittnesmål från en äldrevård i kris

Sebastian Lönnlöv (född 1988), debuterade 2014 med boken ”HBTQ – Böcker bortom normen”. Han är bibliotekarie och litteraturkritiker, men har tidigare arbetat inom äldreomsorgen.
Sebastian Lönnlöv (född 1988), debuterade 2014 med boken ”HBTQ – Böcker bortom normen”. Han är bibliotekarie och litteraturkritiker, men har tidigare arbetat inom äldreomsorgen. Foto: Cato Lein

I "Varje dag är en vårdskandal" berättar Sebastian Lönnlöv om hur den svenska demensvården blivit en nedförsbacke mot döden. Boken är ett viktigt bidrag till det demokratiska samtalet, skriver Ida Therén.

Publicerad
Annons

De anmäler mig inte för här är ingen fri från skuld, säger Moa som jobbar på äldreboende, i Sara Beischers roman ”Jag ska egentligen inte jobba här” (Ordfront, 2012). Livshotande misstag av personalen på äldreboendet rapporteras inte. Alla vill ha en hållhake på den bredvid om – eller snarare när – man själv råkar göra något fel.

Mönstret bekräftas i Sebastian Lönnlövs ”Varje dag är en vårdskandal”, ett personligt reportage om tiden då författaren arbetade på ett demensboende. Boken är förtroendeingivande och lågmäld, med en melankolisk – snarare än ursinnig – underton. Som den (smått fenomenala) titeln antyder handlar det här inte om spektakulära ”enskilda fall”, utan om att vardagen på boendet ständigt tangerar gränsen till vanvård. Lönnlöv skildrar en tystnadskultur bland de anställda som uppstått ur underbemmaning, stress och dåliga anställningsvillkor. Ständig ruljans på personal och abnorma sjukskrivningssiffror ger oerfaren personal och dålig kontinuitet för vårdtagarna – som hade behövt just det för att må bättre. Istället blir livet på demensboendet en nedförsbacke mot döden, långt från de fina beskrivningarna i upphandlingar och glansiga broschyrer. Allt handlar om att skynda, mata, lyfta, vända. Förebyggande vård, omtanke och promenader hinns inte med.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons