Blytung kritik mot polisen i Ferguson

I helgen högtidlighåller USA minnet av medborgarrättsrörelsens kamp och polisens misshandel 1965 av demonstranter i Selma, Alabama. Samtidigt chockas nationen nu av justitiedepartementets blytunga kritik av polismyndigheten i Ferguson, Missouri, där en vit polis sköt en svart tonåring till döds i somras, med kravaller som följd.

Publicerad
Nationalgardister utanför polishuset i Ferguson.

Nationalgardister utanför polishuset i Ferguson.

Foto: REUTERS
Annons

En övervägande vit polisstyrka som genomgående arresterar svarta invånare, ofta utan laglig grund. En stadsledning som aktivt uppmuntrar polisen att skriva ut fler böter för att förbättra stadens ekonomi. Och högt uppsatta chefer i kommunen som via epost cirkulerar rasistiska skämt – inklusive en teckning som framställer president Obama som schimpans.

Det är några detaljer ur den federala utredning av polismyndigheten, rättssystemet och stadsledningen i Ferguson, Missouri, som inleddes efter dödsskjutningen där i somras av Michael Brown, en 18-årig svart obeväpnad man. Händelsen genererade våldsamma protester i Ferguson, särskilt efter att polismannen som sköt honom, Darren Wilson, undgått åtal.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons