Även vita hoppar högt

När Michael Jordan hoppar står en svartvit massa av idoldyrkare över hela världen stilla. I skuggan av hans jättelika kroppsbyggnad målas basketidealet i svart. Men vem är det egentligen som tar hem poängen på föreställningen av den svarta superspelaren? Svarta, vita, eller basketindustrin?

Publicerad
Annons

Foto: Tomas Oneborg

NBA, världens bästa basketliga där 80 procent av spelarna är svarta, fungerar som ett av de mest lukrativa kulturella företagen i USA. Sporten fräschar upp bilden av gatutillvaron och gör socialt stigmatiserade kroppar till begärda produkter. I Sverige är basket, liksom andra idrotter, också ett av få områden där människor accepteras och hyllas oavsett utseende och efternamn.
Istället spelar mode och ideal stor roll. Sporten begränsas inte till idrottsarenan utan för många svenska ungdomar handlar det om en hel livsstil där kläder, språk och musik spelar stor roll. Inspirationen hämtas från det svarta USA. I många fall verkar det inte bara handla om att föreställa sig att vara lika bra som någon rent sportsligt utan att helt gå upp i en utmanande roll också på andra plan.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons