ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Fler kvinnor söker sig till mansdominerad teknikbransch

Ingenjörsyrket har enligt traditionen varit ett av de mest mansdominerade, men i takt med högre krav på jämställdhet har de tekniska utbildningarna och branscherna tvingats ta stora steg. Längst fram går ÅF, som under september enbart anställer kvinnor. Men grundarbetet för ett jämställt klimat inom teknikbranschen börjar längre ned.

Anton Karlsson
Publicerad

– Att få tjejer att välja tekniska utbildningar är det första steget, säger Katarina Stensson, som fram till för ett par veckor sedan var projektledare för Womengineer, en organisation som arbetar för att inspirera tjejer att välja en karriär inom ingenjörsyrket. Hon menar även att företagen måste bli bättre på att uppmuntra tjejer att söka sig till branschen,

– Företagen måste skapa en miljö där alla känner sig välkomna, även tjejer. De måste se över hur de arbetar i rekryteringsprocessen och vilken stämning som genomsyrar tekniksektorn. Det kan handla om allt från hur de läser cv:n till hur könsfördelningen ser ut på lednings- och styrelsenivå. De måste vara medvetna om vilken kultur de sprider. Men det varierar förstås, vissa företag tar det väldigt seriöst, och andra har svårt att komma över den grabbiga kultur som dominerat i branschen länge.

Laddar…