Bröd i alla möjliga former
Hembakt Få saker ger en så omedelbar njutning som doften av brödbak. Och trots rådande surdegstider är det faktiskt många av oss som tycker att ett vanligt jästbak är en precis lagom arbetsinsats. Ur boken ”Bröd från när och fjärran” har vi valt några härliga matbröd.
2 bröd
1 1/2 msk kumminfrön
1 dl solrosfrön
2 dl filmjölk eller mild yoghurt
2 dl varmt vatten
25 g jäst
100 g finriven kokt potatis
1 msk honung
2 msk olivolja
Ca 12 dl lantbrödsmjöl med
4 sädesslag (660 g)
1. Rosta kummin- och solrosfrön i en torr stekpanna.
2. Häll filmjölk och vatten i en degbunke. Smula ner och lös upp jästen. Rör ner den rivna potatisen samt honung och olja. Blanda ner de rostade fröna.
3. Arbeta in mjölet till en fast och smidig deg. Täck bunken med plastfolie och låt jäsa i 40 minuter.
4. Stjälp upp degen på en mjölad bakbänk. Knåda den lätt och forma två längder. Lägg upp dem på en plåt med bakplåtspapper. Täck med bakduk och jäs limporna till nästan dubbel storlek.
5. Värm ugnen till 200 grader. Grädda bröden i ca 30 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
1 stort bröd
25 g jäst
6 dl ljummet vatten
2 msk honung
1 1/2 dl grovhackade valnötter
Ca 11 1/2 dl vetemjöl special (620 g)
Den här degen ska inte knådas alls. Den är lös och hälls i en het järngryta och gräddas sedan i ugnen. Brödet får en knaprig skorpa och mjukt luftigt inkråm.
1. Lös upp jästen i vattnet i en stor degbunke och rör ner resterande ingredienser. Täck med plastfolie och jäs i 4 timmar. Rör om degen försiktigt ett par gånger under tiden. Jäs i ytterligare 2 timmar efter sista omrörningen.
2. Ställ in en torr 3-liters järngryta med lock i ugnen. Värm ugnen till 250 grader.
3. När ugnen och grytan är varm tas den heta grytan ut och degen hälls i. Sätt på locket och sätt in grytan i ugnen på nedersta falsen.
4. Grädda brödet i 30 minuter. Ta av locket och grädda i ytterligare ca 15 minuter. Ta ut grytan och låt brödet vila i några minuter, innan det stjälps upp på bakgaller och får svalna utan bakduk.
8 bröd
1/4 pkt torrjäst
2 1/2 dl fingervarm mjölk
2 msk smält smör
1 msk honung
1 krm salt
1 krm hjorthornssalt
1 dl grovt rågmjöl (55 g)
Ca 3 1/2 dl vetemjöl (190 g)
Tunnbröd bakas traditionellt i vedeldade bakugnar men det kan också gräddas i en torr, het gjutjärnspanna, gärna en gammaldags pannkakslagg.
1. Lös upp jästen i mjölk i en degbunke. Tillsätt smör och honung. Blanda salt, hjorthornssalt och rågmjöl och rör ner i degspadet.
2. Arbeta in vetemjölet. Degen är ganska lös och ska inte arbetas så mycket. Täck med bakduk och jäs i 30 minuter.
3. Arbeta degen på en ordentligt mjölad bakbänk. Dela degen i 8 bitar. Kavla ut dem till runda kakor, ca 20 cm i diameter, med en kruskavel.
4. Grädda kakorna ovanpå spisen i en het, torr panna i cirka 1 minut per sida. Låt bröden svalna i bakduk.
16 bröd
1 dl gräddfil
1 1/2 dl varmt vatten
25 g jäst
1 stort ägg
1/2 tsk salt
1 msk olivolja
1 msk honung
1 dl grahamsmjöl (55 g)
Ca 6 dl vetemjöl (330 g)
Fyllning:
1 dl fast pesto
Pensling:
1 uppvispat ägg
Hackad pistaschmandel eller hela pinjenötter
Använd gärna hemgjord pesto och ta då mindre olja än till vanlig pesto till pasta. Färdigköpt pesto blir godare om man tillsätter lite grovhackad färsk basilika. Gör portionsbröd eller grädda större brytbröd i form. Ett stort bröd gräddas i 200 grader i ca 30 minuter. I stället för pesto kan man använda tapenade till fyllningen.
1. Blanda gräddfil och vatten så att det blir fingervarmt i en bunke. Smula ner jästen och blanda tills den har lösts upp.
2. Tillsätt övriga ingredienser. Arbeta degen i ca 10 minuter. Täck med plastfolie och jäs i 30 minuter.
3. Arbeta degen på nytt och kavla ut den till en platta, ca 30x30 cm. Bred över fyllningen och rulla ihop till en rulle.
4. Skär rullen i 16 jämnstora bitar och lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Eftersom fyllningen är oljig kan man lägga lite plastfolie mellan rullarna och bakduken. Jäs övertäckt i ca 30 minuter.
5. Värm ugnen till 225 grader.
6. Pensla bröden och strö på nötter. Grädda i ca 8 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.
En fin gåbort-present. Svep in bröden i en ny handduk och ge istället för en blomma.
Grytbröd med valnötter
Den här degen ska inte knådas alla. Den är lös och hälls i en het järngryta och gräddas sedan i ugnen.
Mjuka tunnbrödskakor
Tunnbröd bakas traditionella i vedeldade bakugnar, med det kan också gräddas i en torr, het gjutgärnspanna.
Snurrigt pestobröd
Använda gärna hemmagjord pesto och ta då mindre olja än till vanlig pesto till pesta. Färdigköpt pesto blir godare om man tillsätter lite grovhackade färsk basilika.
Gör antingen portionsbröd eller ett stort brytbröd.