Kraftig explosion i Stockholm

48-åringen som bodde i den totalförstörda lägenheten misstänks för mångmiljonstölder från Kungliga biblioteket. Vad som orsakade explosionen är fortfarande oklart och mannen saknas. Men det finns indikationer på att han finns bland rasmassorna.

Publicerad
Annons

Attentat eller olycka? Vad som orsakade explosionen på Surbrunnsgatan i centrala Stockholm vid 04.30-tiden i går är fortfarande inte känt. En polishund, specialutbildad på att hitta människor, markerade fynd när den var inne i det som är kvar av lägenheten.
– Det är en del som talar för att någon ligger bland massorna, även om det är för tidigt att slå fast helt säkert, säger Torgny Wallström, polisens förundersökningsledare.
Kort efter det att hunden markerat fynd föll delar av taket in och sökandet avbröts.

Lägenhetsinnehavaren är en 48-årig man som misstänks ha stulit böcker för miljonbelopp från Kungliga biblioteket, KB. Den senaste månaden har han suttit häktad, men i fredags släpptes han eftersom utredningen drog ut på tiden. Misstankarna mot honom kvarstår dock.
– Jag var i kontakt med honom efter det att han släpptes och då var han positiv och nöjd, säger 48-åringens advokat Jan Bernhammar.
48-åringen har erkänt grov stöld, ett brott som kan ge upp till sex års fängelse.
– Det rör sig om många verk för stora belopp och han har samarbetat fullt ut med polisen, säger Bernhammar.
48-åringens tvårummare totalförstördes och vindsutrymmet ovanför kollapsade fullständigt vid explosionen. Ett hål på cirka fyra gånger två meter upp fläktes upp i fasaden, gatan nedanför täcktes av takpannor, brädor och murbruk.
Per Torell bor i huset mitt emot.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons