Kura i ett värmande bad
Tänk dig ett varmt rosmarinbad som energikick i januarimörkret. I en tid då spa kan betyda allt från bastu på hotellet till oas med sköna behandlingar behövs guidning. SvD Resor har besökt några guldkorn bland anläggningar i Sverige. Först ut är Sätra Brunn, där nutid och anor förenas.
Vid Sätra Brunn går det fortfarande att dricka brunn. Den gamla källan möter besökaren med ett oupphörligt stilla kluckande i det upprustade brunnshuset.
En gång var Sätra Brunn en av de där omtalade, mytomspunna kurorterna i Sverige. En plats dit fattiga kom för att dricka livgivande, hälsobringade vatten tidigt om morgonen för att sedan ge plats för de mer förmögna. Sätra Brunn var en så kallad surbrunn, en källa med renat vatten som ansågs komma från jordens inre. Här skulle vattnet bota det mesta för den som kom för att bada och dricka brunn.
Även brunnens moderna historia är lång, under de senaste tio åren har Sätra Brunn hunnit förvandlas från rehabiliteringsort i landstingets regi till ett spa drivet i kooperativ regi. Nybyggarandan kring Sätra Brunn märks. Det vackra badhuset – färgsatt av antroposofen Fritz Fuchs – känns omsorgsfullt vårdat.
Kvar som stomme i verksamheten finns kurbaden, som en gång fylldes med kokande tallvatten direkt från skogen, men som i dag erbjuder allt från höblomsterbad till uppiggande rosmarinbad. Spaföreståndaren Anna Andersson minns hur det heta tallbarrsavkoket rann in längs långa rör för att blandas direkt i badvattnet. I dag har inköpta produkter fått ersätta den mörka saven från tallarna och behandlingarna är mer inriktade på att skapa välbefinnande än att lindra kronisk muskelvärk.