”Är jag en människa?”

Enligt regeringsförklaringen ska det vara högprioriterat att bekämpa hedersrelaterat våld. Men verkligheten ser annorlunda ut. Tugba sköts i Turkiet. Nu är hon skyldig staten 50 000 kronor för vården. Ansvariga ministrar vill inte kommentera samhällets ansvar.

Christina Wahldén
Publicerad
Annons

Om Tugba hade blivit våldtagen i Turkiet hade hon fått rättshjälp till en svensk advokat av den svenska staten. Nu är hon ”bara” förlamad efter att ha skjutits fyra gånger med hagelgevär i somras. Rättshjälpsmyndigheten anser inte att det är särskilda skäl och har avslagit hennes ansökan.
19-åriga Tugba har fortfarande hagel kvar i kroppen. Strax ovanför hennes högra höftben känns två små runda hårda föremål tydligt under den varma huden. Läkarna har inte velat operera bort kulorna, för att inte riskera att förvärra hennes skador. Hon saknar känsel i båda fötterna och i vänstra benet upp till knät. Samma sak med sätet och nedre delen av ryggen. Hon kan inte längre gå.

Trots att hon sköts i juni ligger hon fortfarande på sjukhus. Dagarna fylls med träning.
– Det enda jag drömmer om är att kunna gå. Ibland tappar jag hoppet, säger Tugba där hon ligger på sin sjukhussäng. Rullstolen som står bredvid tycker hon illa om.
Hon visar bilder av sig själv i sin mobiltelefon, tagna innan skotten. En söt, leende tjej. Hon säger att hon känner sig ful nu, att hon skäms över sig själv. Frågar sig vad det var för nytta med att hon överlevde. Över hela buken lyser ett långt rött ärr och på höger axel finns det fler.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons