ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Farligt ryskt spel i Putins stil

ANALYS. President Dmitrij Medvedevs snabba erkännande av Abchazien och Sydossetien kom som en överraskning även for många ryska bedömare. Det innebar en direkt konfrontation mot Väst och kan få långvariga, mycket allvarliga konsekvenser.

Publicerad

Officiellt var det den ryske presidenten som tog beslutet, men allt talar for att det fortfarande ar premiärminister Vladimir Putin som i praktiken styr. Det här var ett beslut i den hårdföra, oftast kompromisslöse Putins stil. Förhoppningarna om att Ryssland - med den juristutbildade, mer liberale Medvedev på presidentposten - skulle innebära en uppmjukning av de alltmer spända relationerna med USA och Västeuropa grusades definitivt med gårdagens beslut som tillsammans med andra uttalanden visar att Ryssland är beredd på en kraftmätning.

Ryssland spelar ett högt och mycket farligt spel. I Georgien finns i dag 100-tals amerikanska och israeliska militära rådgivare, ett USA-fartyg med humanitär hjälp ska vara på väg mot den georgiska hamnen Poti och kvar i Georgien finns också ett stort antal unga orutinerade ryska soldater. Risken for en direkt konfrontation är uppenbar, liksom risken att en tredje part försöker utnyttja situationen med ett attentat som kan skyllas på antingen USA eller Ryssland.

Laddar…