Tomas Augustsson:”Australiens nej ett rejält bakslag för Saab”

Tomas Augustsson

Att Australiens premiärminister säger nej till att köpa ubåtar från Sverige är ett rejält bakslag för Saab och för den svenska regeringen. Frågan är bara hur allvarligt det är. För Australiens planerade jätteköp av nya ubåtar är fortfarande en öppen affär där det mesta kan hända.

Publicerad
Den svenska regeringen har beslutat om att inleda arbetet med en ny generation ubåtar för det svenska försvaret.

Den nya generationen, med Kockums projektbenämning A26, skall utformas för att klara både kustoperationer och ha kapacitet för att vara oceangående.

Den svenska regeringen har beslutat om att inleda arbetet med en ny generation ubåtar för det svenska försvaret. Den nya generationen, med Kockums projektbenämning A26, skall utformas för att klara både kustoperationer och ha kapacitet för att vara oceangående.

Foto: KOCKUMS AB
Annons

Om man ur svenskt perspektiv ska ta det negativa först är det självklart riktigt allvarligt när Australiens nuvarande ledning avfärdar det svenska alternativet. För lockelsen med en Australienaffär levde i högsta grad med när Saab i somras tog över den svenska ubåtsverksamheten vid Kockums.

Den affären drevs på av den svenska regeringen och var en följd av att de svenska politikerna då återigen hade bestämt sig för att ubåtarna var viktiga för försvaret. Det ansåg man inte under de föregående åren när nedrustningen börjat efter Sovjetunionens fall.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons