Ryska övningen större än vad som aviserats

Trupper på totalt 70 000 man sattes överraskande in i Sveriges närområde av Ryssland och Vitryssland i förra veckan. Det är mer än dubbelt så många som Ryssland förvarnat om. Balterna är oroade och ser övningarna som anfallsförberedelser mot dem och Polen.

Publicerad
Den rysk-vitryska stormanövern Zapad 2013 genomfördes i två faser, den sista under 20–26 september.
Övningar hölls i minst sju olika områden i västra Vitryssland och Ryssland. Pansar-, marin-, luftlandsättnings- samt flyg- förband av alla typer sattes in.

Den rysk-vitryska stormanövern Zapad 2013 genomfördes i två faser, den sista under 20–26 september. Övningar hölls i minst sju olika områden i västra Vitryssland och Ryssland. Pansar-, marin-, luftlandsättnings- samt flyg- förband av alla typer sattes in.

Foto: REUTERS
Annons

Under förra veckan har svenska kustkorvetter och Gripenplan varit i intensiv verksamhet för att på Östersjön följa Rysslands och Vitrysslands manöver Zapad 2013 (Väst 2013). Men mycket lite har hittills kommit fram om övningarnas verkliga omfattning.

SvD kan i dag avslöja att storövningen som avslutades i fredags var betydligt större än vad som aviserats. Enligt vad Ryssland deklarerat för försvarsalliansen Nato i det gemensamma samarbetsorganet Nato-Rysslandsrådet så skulle totalt 22 500 militärer delta. Men det verkliga antalet blev minst det dubbla.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons