Rätt matbilar för gatusmarta

Sedan antalet tillstånd för att ha food truck utökades, har Stockholms gator berikats med gatumat från all världens hörn. SvD Mat och Vin guidar till de bästa just nu.

Publicerad
Annons
HANNA DUNÉR
Foto: HANNA DUNÉR

1 / 6

Foto: HANNA DUNÉR

Vegan Soul Train serverar vegansk mat där det mesta är lagat från grunden och är 100 procent ekologiskt, enligt ägaren Bart Brolin. Fokus ligger på långkok eller som Bart Brolin vill kalla det ”mormorsmat”, där köttet ersatts av veganskt soja- fiber. Paradrätten vegansk pulled chicken ställer smaklökarna i givakt, och den som tvekar på att veganskt kan vara lika gott som kött bör testa. Tre olika rätter står på den dagliga menyn, men trucken har totalt ett 20-tal egenkomponerade rätter att variera mellan.
Startade: 2014.
Priser:Runt 80 kronor.
Eko/veg/veganskt: All mat är vegansk.

Annons
Annons
HANNA DUNÉR
Foto: HANNA DUNÉR

2 / 6

Foto: HANNA DUNÉR

Pulled porkens glansdagar må vara förbi för den trendkänslige, men för den som bryr sig mer om smak än trend är Fred’s Food trucks variant pulled pork- sandwich med picklad rödlök och coleslaw värd en omväg. Finns även som pulled beef. Trucken, som startades av Fredrik och Anders Melin, var en av de första att få tillstånd. Maten är inspirerad av den amerikanska matkulturen. Av köerna att döma är det fort- farande ett fungerande koncept.
Startade: 2012.
Eko/veg/veganskt: Inget uttalat ekotänk. Köttet kommer från olika länder beroende på pris och styckdetalj.
Priser: Mellan 75-95 kronor.

Annons
Annons
HANNA DUNÉR
Foto: HANNA DUNÉR

3 / 6

Foto: HANNA DUNÉR

Tolv personer står otåligt och väntar på sina hamburgare utanför trucken Frick & Hagberg på Sturegatan. Tio minuter tar det att få en burgare av varianten ”original”. Men den är värd sin väntan. Nygrillad, tillagad från grunden på högrev, och med hemmagjord sås och på specialbakat bröd. Frick & Hagberg, som startade sommaren 2013 anammar den närodlade och ekologiska trenden och serverar sitt kött därefter. Filosofin bygger på att maten ska göras ordentligt, från grunden och utan konstigheter.
Startade:2013.
Eko/veg/veganskt:Köttet är ekologiskt eller närodlat.
Pris: Enkel från 75, dubbel från 125 kronor.

Annons
Annons
HANNA DUNÉR
Foto: HANNA DUNÉR

4 / 6

Foto: HANNA DUNÉR

Marinaden är hemligheten bakom Toritrucks himmelska yakitorispett på grillad kycklinglårfilé. Det är grundaren Kentaro Nagatas farmors gamla recept. Han och medgrundaren Anders Carlbom ville sälja japansk mat på hjul, men inte sushi eller yakiniku, som de anser att det finns ett överutbud av. Förutom spetten som även finns med tofu, är toribun en favorit bland kunderna.
Toritruck är ett annorlunda och fräscht inslag i det i övrigt ganska USA-dominerade food truck-utbudet i Stockholm.
Startade:2012.
Eko/veg/veganskt: Inget uttalat ekotänk, kycklingen är svensk.
Priser: Mellan 70 och 90 kronor.

Annons
Annons
HANNA DUNÉR
Foto: HANNA DUNÉR

5 / 6

Foto: HANNA DUNÉR

Konceptet är vegetarisk vällagad mat från grunden. Food trucken Odjuret, som numera även har en lunchrestaurang, använder inga halvfabrikat eller produkter med tillsatser. Odjuret är 3-Kravscertifierade, vilket betyder att allt är till 90 procent ekologiskt. Maten lagas efter säsong, vilket under vårsäsongen innebär mycket primörer och lättare mat i fokus. Menyerna sätts varje dag efter känsla, råvaror och väder, men mest återkommande och absoluta favoriten bland kunderna är Odjursburgaren med chipotle och cashewmajonnäs. Kör bara på helgen och hittas ofta på Hornstulls marknad och Bondens egen Marknad.
Startade: 2014.
Eko/veg/veganskt: Ekologiskt eller närodlat, allt vegetariskt, det mesta veganskt.
Priser: Cirka 100 kr.

Annons
Annons
HANNA DUNÉR
Foto: HANNA DUNÉR

6 / 6

Foto: HANNA DUNÉR

Bun Bun Truck var en av de första truckarna att öppna i Stockholm, serverar vietnamesiska Bahn Mi-mackor i baguette. Huvudingrediensen fläsk, kyckling eller tofu kryddas med pickles, koriander och kryddig majonnäs. Vann första pris i Fast food awards 2013.
Vedugnsbakade pizzorpå noggrant utvalda råvaror är Forno Autos signum. Finns både med tomatsåsbas och som ”pizza bianco”, med vit bas.
Flerfaldigt prisbelönade trucken Indian Food Truck serverar ny- bakade indiska tunnbrödrullar, ”kathi rolls”, med varierande fyllning och kryddningar från det nordindiska köket.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons