ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Misstänkt FRA-läcka polisanmäld

En anställd på Försvarets radioanstalt, FRA, kan ha läckt hemlig information till en journalist på SVT. FRA har anmält händelsen till Justitiekanslern som nu inlett en förundersökning om brott mot tystnadsplikten.

Jessica Balksjö
Publicerad

I juni använde sig SVT:s rapport av en hemlig källa inom FRA för att beskriva hur insamlingen och arkiveringen av allmänhetens telefon- och mejltrafik går till. Rapport skriver på hemsidan att den anställde i ett ”hemligt internt dokument” har frågat sina chefer om omfattningen av arkiveringen. Den anställde ska också ha uppgett för Rapport att det lagras ”stora mängder information som sedan söks igenom.” Något som går emot FRA:s egen beskrivning på hemsidan där det står att trafiken filtreras i realtid och att merparten inte sparas.

Det är FRA som har anmält den anställde eftersom det kan vara fråga om ett brott mot sekretesslagen när en anställd går utanför sitt meddelarskydd. En statligt anställd har rätt att lämna information till journalister om det inte rör sekretessbelagt material, som exempelvis gällande verksamhet för att försvara eller skydda landet. Enligt FRA är det just en sådan hemlig handling som har lämnats ut. Dokumentet har legat på FRA:s interna webb sedan i mars och det kan röra sig om en omarbetad version som sedan publicerats av SVT.

Laddar…