Krönika

Mats-Eric Nilsson:Tillverkarna fortsätter att bluffa med maten

TOLKNINGSFRÅGA Den senaste köttskandalen visar att det lyckligtvis inte är tillåtet att påstå att häst är nöt. Men det finns åtskilliga andra fullt tillåtna sätt att lura konsumenten på.

Mats-Eric Nilsson
Publicerad
Annons
Garants romsås från Willys innehåller bara en procent ishavsrom. Foto: STEFFAN LÖWSTEDT

MATKULTUR

Du shoppar kläder på nätet och sitter en stund och velar mellan ett antal tröjor. Till slut fastnar du för den i ull. För att slippa frysa, och dessutom för att du gillar gedigna och pålitliga material som ger en skön lite gammaldags känsla.

Men när försändelsen tre dagar senare anländer märker du omedelbart att något inte stämmer. Kan detta verkligen vara ylle? undrar du, och trevar efter lappen i nacken. Och där står det svart på vitt att plagget i huvudsak stickats av konstfibrer och att ullinnehållet ligger på blygsamma 3 procent.

Vad du gör i det här läget är väl ganska självklart. Du kontaktar omedelbart företagets kundtjänst och får du inget tillfredsställande besked därifrån sätter du dig i förbindelse med SVT:s Plusredaktion eller annan lämplig klagoinstans. Vilken sanslös bluff, hur kan de ha mage att sälja det här som ull!

Annons
Annons

Matvärlden styrs dock av en annan logik. En hel räkdriva på förpackningens framsida, men bara en ynka räka i såsen, är ett slags normaltillstånd som vi konsumenter i stor utsträckning vant oss vid. Precis som smörlös smördeg, vaniljlös vaniljglass och tryffellös tryffelolja.

Och när någon trots allt reagerar och anmäler saken till Livsmedelsverket kan svaret bli att myndighetens jurister kommit fram till att konsumenten enligt deras bedömning faktiskt inte har blivit vilseledd.

Man kan nämligen inte utgå från att
exempelvis Kexchoklad blåbär, på bilden översållad med bär, ska innehålla något alls av den äkta varan. I stället bör kunden vara införstådd med att såväl produktnamn som illustrationer stundtals är ett slags fiktion.

Just kexchokladen är sedan något år
indragen av tillverkaren, men det är ju inte särskilt svårt att i en vanlig livsmedelsaffär hitta åtskilliga andra varor med suspekt märkning. Här finns hela skalan från direkta lögner till halvsanningar och luriga formuleringar.

Det allra senaste exemplet kommer från den uppmärksamme SvD-läsaren Bengt Arne Persson. Sedan han i en Willysbutik köpt Garants romsås – med en rejäl skål rom avbildad på burkens sida och lock – vände han sig till Axfoods Konsumentservice för att förhöra sig om den verkliga halten.

Svaret blev:

”Den innehåller 1 procent ishavsrom.”

Resten av ”rommen” visar sig vara havstång, som torkas och formas till små kulor för att kunna fungera som billigt substitut.

En ytterst välvillig tolkning skulle kunna vara att tillverkaren genom att snåla med fiskäggen på något sätt vill göra en insats mot utfiskningen. Men sådant miljöansvar tas väl sällan i det fördolda.

Annons
Annons
Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons