Microsoft vill ”hjälpa” Sverige bli it-etta igen…

Sverige är inte längre bäst på it. Omvärlden är på väg i kapp och förbi. - Vi vill hjälpa till och driva på den svenska utvecklingen, säger Jeff Raikes i en intervju. Raikes är en av mjukvarujätten Microsofts viktigaste chefer efter Bill Gates och Steve Ballmer.

Anders Lignell, TT
Publicerad
Annons

– Ni har datortätheten och it-mognaden, men andra länder som Kanada har kommit längre med att utveckla och använda internet i förvaltningen, säger han.
Jeff Raikes, den amerikanske bondsonen som blivit ytterst ansvarig och visionär för Microsofts utveckling, är på Europaturné.
Iskalla vindar har trängt in i företaget efter EU-kommissionens beslut om miljardböter i veckan. Microsoft har missbrukat sin monopolställning, anser kommissionen.
– Vi tyckte att vi var på väg att finna en lösning, när kommissionen lade ner principfrågor i vågskålen inför framtiden. Det ledde till ett överraskande beslut, säger han.

Ur Microsofts synvinkel handlar konflikten om tre saker: Den inbyggda webbläsaren i operativsystemet XP, rätten till de egna programkoderna och framför allt vad som byggs in i framtida operativsystem.
– Vi kommer att överklaga beslutet, men hoppas att hitta en kompromisslösning, säger Jeff Raikes.
– Under min Europaresa möter jag kunder som ständigt kommer med nya förslag på vad de vill se inbyggt i operativsystem framöver. Integrationen är nödvändig.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons