ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Ekonomer: ”Riksbanken måste sänka räntan”

Riksbanken måste ta ned styrräntan till en lägre nivå, till 1,0 procent från dagens 1,5 procent. Fem tongivande svenska ekonomer som Dagens Industri talat med, inför den svenska centralbankens räntebesked på torsdag, är ense. - Det är inget snack om saken. Vi måste sänka räntan, säger Lena Hagman, chefekonom på tjänsteföretagets arbetsgivarorganisation Almega, till tidningen.

Klas Andersson
Publicerad

Hon, liksom ekonomerna Cecilia Hermansson, Klas Eklund, Ebba Lindsö och Harry Flam, är även kritiska till att RIksbanken låtit räntan ligga oförändrad så länge. De spår också att inflationstrycket sjunker den närmsta tiden och förklaringen ligger, förstås, i den svaga omvärldskonjunkturen. Så det finns ingen anledning att hålla styrräntan kvar på nuvarande nivå för att försvara Riksbankens mål att hålla inflationen i Sverige på 2 procent.

Ebba Lindsö, ordförande för 6:e AP-fonden, ser dock några ljustecken i USA och pekar bland annat på att fastighetspriserna börjat vända uppåt samt att man där ser en viss ökning av nybyggandet.

Laddar…