Ett bedagat partyhak

OJÄMNT. East är Stureplansklassikern som lockat gå-ut-sugna i två årtionden. Men som restaurang är det länge sedan den var klockren. För mycket brister i helheten ger en ofräsch känsla.

Publicerad
Den före detta innekrogen East lever inte längre upp till sitt gamla rykte.

Den före detta innekrogen East lever inte längre upp till sitt gamla rykte.

Foto: TOMAS ONEBORG
Annons
Den före detta innekrogen East lever inte längre upp till sitt gamla rykte.

Den före detta innekrogen East lever inte längre upp till sitt gamla rykte.

Foto: TOMAS ONEBORG
Betyg: 3 av 6
Den före detta innekrogen East lever inte längre upp till sitt gamla rykte. Foto: TOMAS ONEBORG

3 För tjugo år sedan var East vid Stureplan den häftigaste krogen. Med sparsmakad inredning, mat från hela Asien och en fullpackad bar var det helrätt. Fortfarande lockar East en viss publik. På väg in passerar vi en folktom sushibar. Mer gäster är det i matsalen. Barnfamiljer blandas med stora tjej- och killgäng, företrädesvis i dryga 20-årsåldern. Ljudet når snabbt en jobbig nivå.

Det var tidigt 90-tal när Thomas Sandell och Peter Hallén skapade restaurangens banbrytande och minimalistiska stil. Björn Kusoffskys grafiska profil med prickar som bildar ett E är fortfarande ett signum. Idag känns interiören tyvärr solkig – att jämföra med Thomas Sandells kultinredning på Rolfs kök som fortfarande står sig.

Väl vid bordet är det svårt att välja. Hela tre menyer förvirrar. Med facit i hand kan sägas att för- och smårätter är det säkraste kortet. Tunna skivor av oxfilé, här kallat Thai beef sashimi, serveras med nötter, koriander och en syrlig dressing med fint chilisting.

Annons
Annons

Starksyrlig smakbrytning har även fräscha La lot med pomelo, granatäpple och rostad kokos. De friterade fläskfärsfyllda vårrullarna Nem är härligt frasiga. Lika nöjda är vi inte med Maguro cocktail där tonfisken är trist i färgen och avokadon saggig.

Även servicen skiftar. Vid vårt ena besök fångas missöden upp på ett föredömligt vis. Vid det andra är personalen trött och oengagerad. Bägge gångerna får vi vänta på varmrätterna som tyvärr inte håller måttet. Den halstrade laxen med broccoli och passionsfruktsås är brungrå i fiskköttet och grönsakerna lider brist på kryddor. För hårt kryddad är tonfiskrätten Ahi tuna furikake. Vegetariska friterad tofu med citron- och sesamsås saknar såväl smak som spänst. Beef kimchi har ett fint mört kött men kantrar över i skarp syra.

Efterrättsmenyn kunde varit mer asiatisk – även om chokladtryffeln liksom den ljumma chokladbakelsen får godkänt. Vi kan inte låta bli att önska att East satsar mer på kvalité. Visst, med öppettider till tre kommer det alltid att vara ett partyhak. Men man behöver inte slarva. Vårt råd är att minska menyn drastiskt och satsa på genomförandet. Akustiken och interiören skulle också vinna på en uppryckning. För vem vill inte att East åter ska bli det vattenhål det en gång var.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons