Livsleda växande orsak till dödshjälp

Allmän ”trötthet på livet” snarare än dödlig sjukdom ligger bakom allt fler av de assisterade självmorden i Schweiz. Närmare en fjärdedel av självmorden beror på livsleda. Det visar första rapporten som gjorts om landets omtalade självmordsorganisationer Dignitas och Exit.

Publicerad
Annons

Vilka människor söker hjälp att ända sina liv och varför? Den frågan ställde forskare vid universitetet i Zürich när de med statliga forskarpengar inledde studien av Schweiz självmordsorganisationer. Forskarna har studerat 274 personer som fick hjälp att begå självmord med Dignitas (varav 90 procent var utlänningar) samt 174 som assisterades av Exit i den tysktalande delen av Schweiz mellan 2001 och 2004. Resultatet som presenterades förra veckan slog ner som en mindre bomb.

Allt f ler gamla människor får hjälp att begå självmord trots att de inte lider av någon livshotande sjukdom utan är allmänt trötta på att leva, enligt studien. Särskilt gäller det självmordsorganisationen Exit, som enbart hjälper invånare i Schweiz. Men det gäller i viss utsträckning också organisationen Dignitas som hjälper utlänningar från hela världen att sluta sina dagar i Zürich.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons