Prestigestrid kan sluta illa för skattebetalarna

Förvarskrisen utvecklas nu till en ren prestigestrid mellan regeringen och ÖB. Skattebetalarna och nationen riskerar att bli förlorarna.

Mikael Holmström
Publicerad
Annons

I dag lämnar ÖB Håkan Syrén hela katalogen med de sparförslag som försvarsminister Sten Tolgfors (m) begärt in. De flesta av åtgärderna har SvD den senaste tiden kunnat avslöja. På en månad har försvaret tvingats kasta fram förslag som normalt tar ett år eller ett halvår att utarbeta fram. Med några pennstreck krymps Sveriges arméförband till 8 000 stridande, hemvärnet halveras, kusterna lämnas utan marina bevakningsbåtar och flygbaserna blir så få att svenska plan inte hinner möta en kränkning.

– Finnarna undrar om vi inte är kloka, ska Sverige inte ha något försvar, rapporterar en SvDkälla. Först i juni ska politikerna i försvarsberedningen ange vad sorts försvar vi ska ha. Men redan har regeringen lovat Norge att vidareutveckla och köpa Super-Jas för miljardbelopp. Ordningen är bakvänd Cirkusen har utlösts av att regeringen krävt ett försvar i ekonomisk balans senast år 2010.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons