”Stora prisskillnader på läkemedel”

Det är inte lätt att få reda på vilka priset som apotekskedjorna tar för läkemedel som förskrivs på recept men inte ingår i läkemedelsförmånen, skriver artikelförfattarna.
Det är inte lätt att få reda på vilka priset som apotekskedjorna tar för läkemedel som förskrivs på recept men inte ingår i läkemedelsförmånen, skriver artikelförfattarna. Foto: Hasse Holmberg/TT

För receptbelagda läkemedel som inte ingår i läkemedelsförmånen råder fri prissättning. Då måste patienten betala allt själv – och här skiljer sig priserna stort mellan apotekskedjorna. Dessutom har patienten inte rätt att byta till en billigare variant. Vid en granskning som vi gjort i veckan skiljde priset på samma vara nästan 1000 kronor, skriver tre läkare.

Publicerad
Annons

Det är ett rimligt krav att läkare ska veta vad de olika läkemedel de skriver ut på recept till patienter kostar, särskilt om prisskillnaden mellan helt likvärdiga preparat är stora. Det är också ett rimligt krav från patienter att läkemedel som skrivs på recept kostar lika mycket hos alla apotekskedjor, även när de inte omfattas av läkemedelsförmånen. Ändå är det inte så i Sverige i dag. Det är viktigt att ändra på det, inte minst för att vi i framtiden – enligt en debattartikel på Brännpunkt 7/10 – kommer att behöva betala själva för fler behandlingar än i dag.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons