Recension

Hela vägen hemSpretig skröna om Sverige

Publicerad
Annons

Det svenska 1900-talet tar fem timmar och nio minuter. Backa teater har skapat en skröna om 100 år under vilka den svenska modellen och mentaliteten skapas. Det stora projektet ”Hela vägen hem” vill berätta vilka vi är, var vi står och varför. Utgångspunkten är ett statarkollektiv som blir ett socialdemokratisk folkhem som blir en förvirrad vänster som blir en rödblå röra av ingenting, ett utopilöst vakuum där vi glömt våra rötter. ”Hela vägen hem” vill vara en historielektion för en underklass som inte vill veta att den är just det.

Backa teater, den gamla bultfabriken på Hisingen, ligger vid Hjalmar Branting-platsen. Den står på en solid grund av
socialdemokratisk självbild. Hela det stora scenrummet kommer till användning, under första akten bland annat just som fabrik. Mats Kjelbyes manus berättar om tre släkter, en statarfamilj, en fabriksarbetardito och så en godsägarklan: jord, stål och hårdför företagaranda. Deras öden och äventyr korsas ständigt medan samhället sakta förändras.
Det hela börjar med att en tjechovsk körsbärsträdgård ska huggas ner och att statarflickan Asta blir med barn med en rikemansson. Asta förvisas från gården och föder en tös som lämnas på en skogsstig. Hittebarnet blir en kvinnlig Oidipus som en dag slår ihjäl sin far när han vill riva det växthus hon fått.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons