Kloster i Karelen lever på turister

Norr om Nyslott, långt in i Karelens djupa skogar firas kyrkliga högtider lite annorlunda. Här har det ortodoxa Valamo kloster blivit en stor kyrklig turistattraktion som årligen lockar 200 000 besökare. Det går utmärkt att övernatta.

Publicerad
Annons

Det sakrala, den gregorianska sången, stillheten, likören… Det finns mycket lockande och främmande med ett rysk-ortodoxt kloster. Alla, oavsett tro, är välkomna att delta i mässor och gudstjänster i Nya Valamo kloster i Finland. Men endast de som bekänner sig till den ortodoxa tron får ta emot nattvarden.
Gästfriheten är klostrets signum, betonar dess chef, eller abbot, fader Sergei. En stor del av hans arbetstid går åt till att ta emot gäster.

– Vi vill ha besökare, men de flesta kommer hit på sommaren. På vintern, då vi kan bjuda på verklig stillhet och frid, har vi få gäster.
Valamo kloster ligger som en egen liten by, med torg och småvägar, i norra Karelen, några mil från ryska gränsen. Av kartans tusen sjöar syns inte mycket från bil- eller bussfönstret, däremot skog.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons