Färre säljer sitt guld till pantbankerna

Allt färre pantsätter guld bara för att sälja det till pantbankerna. Och bland de aktörer som enbart ägnar sig åt att köpa guld av privatpersoner kan konkurrensen bli stenhård framöver – om det svajiga guldpriset sjunker.

Publicerad
Annons

Det har varit upp och ner för guldpriset under våren. Inledningen på året var det sämsta sedan 1988. Efter spekulationer om att det längsta råvarurallyt sedan första världskriget kan vara över så har guldpriset svängt igen. Och pantbranschen märker av prissvängningar, säger Jonny Westling som är ordförande för branschorganisationen Svenska Pantbanksföreningen. Visserligen är de som pantsätter guld i syfte att låna pengar fortfarande lika många. Men kundkategorin som bara lämnar in guld i försäljningssyfte har däremot minskat.

– Ja, det har ju varit högt tryck på guldförsäljningen och folk har pantsatt för att sedan inte hämta ut sina pantsatta varor. När priset var som högst hade branschen en förfalloprocent på 15-20 procent, men nu är den nere i 5-10 procent. Som läget var innan den stora ökningen av guldpriset började, säger han.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons