ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Analys

Bräckligt Syrienavtal inger hopp om fred

En första framgång för Syriensamtalen som inger hopp, och kan rädda livet på hundratals människor instängda mitt i kriget. Så kan söndagens avtal om staden Homs beskrivas. Men avtalet är bräckligt, och kriget långt ifrån slut.

Publicerad
Annons

FNs och Arabförbundets medlare Lakhdar Brahimi visade försiktig optimism när han på söndagen kunde meddela att syriska regeringen och oppositionen nått en första konkret överenskommelse vid fredssamtalen i Genève.

En lokal vapenvila ska göra att kvinnor och barn får lämna belägrade delar av den sönderbombade staden Homs, där de suttit instängda utan hjälp i nära 600 dagar. Humanitär hjälp ska också släppas Stadsdelarna i Homs kontrolleras av rebellerna, men har blockerats av regeringsstyrkor vilket gjort att ingen humanitär hjälp kunnat komma fram till staden på månader. Nära 800 familjer finns inne i staden, som nästan dagligen utsätts för artilleribeskjutning. Många rapporteras vara sjuka, svaga och fullständigt uthungrade då flertalet Livsmedel och mediciner tagit slut.

Laddar…