”Att göra saker från hjärtat är mer hållbart”

Funderar du på att skiljas, byta jobb – eller hoppa av studierna? Eller står du inför något annat stort beslut i livet? Är du förlamad av beslutsvånda – eller är ditt problem snarare att du tycker att du väljer först och tänker sedan? Katarina Gospic har forskat om hur hjärnan beter sig när vi fattar beslut, och Tulsa Jansson är filosofisk praktiker. Läs svaren de gav läsarna i chatten om svåra beslut.

Publicerad
Annons

13:08 anna:
det här med snabb belöning: varför äter jag chokladen när jag egentligen vill bli smal? jag fattar ju att det motverkar målet...
Katarina Gospic:
Suget efter sötsaker ökar när man är trött eller hungrig. Du äter chokladen för att du lockas av den snabba belöningen. Om du vill ändra ditt beteende föreslår jag att du skriver ner följande saker varje gång du äter en chokladkaka: vilken tid? Vilken plats? Är du tillsammans med andra el ensam? Ser du ngt mönster? Du kan även prova att ersätta chokladkakan med ett äpple. Om det funkar så är du helt enkelt hungrig.

13:12 Sara, 15 år:
Ska man gå till en filosof för att lära sig att bestämma över sig själv?
Tulsa Jansson:
En filosof är bra på att formulera frågor. Därför kan man använda ett samtal med en filosof för att bli stimulerad att tänka i nya banor. Att tänka kritiskt och kreativt. Så, för att svara ja eller nej på din fråga behöver jag veta vad du menar när du säger ”bestämma över sig själv”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons