ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

När hem och skola blir ett

LÄRA PÅ EGNA VILLKOR. Hemundervisning är en växande trend i USA och den har även sina anhängare i Sverige. Vi har träffat tre ickereligiösa familjer som har skola hemma.

Publicerad
Annons

Det är mitt på dan en helt vanlig tisdag i april. Utanför familjen Henriksson-Walléns hus i den östgötska naturen några mil utanför Finspång leker några barn helt utan tankar på om det är lördag eller tisdag, helg eller vardag. Barnen, tioåriga Älva, sexårige Lion och lilla Ping, 2 år, går varken i skola eller på dagis. Istället har deras föräldrar valt att ha dem hemma och undervisa dem själva. Älva har hemundervisats under hela sin skoltid, och föräldrarna Cina och Magnus kommer att undervisa de mindre barnen också när de är skolmogna.

De har själva jobb som de sköter mestadels hemifrån men som också kräver en del resor, och vill erbjuda samma livsstil som de själva valt till sina barn: ett fritt liv. De har inga religiösa motiv, endast sin känsla för att familjen är livets trygga bas för barnen och en övertygelse om att de kan förmedla motsvarande kunskap till sina barn som skolan erbjuder.

Laddar…