Vem är Vattenfall till för?

Avslöjandet att Vattenfall internt i direktionen diskuterat att sälja av sin svenska nätverksamhet, det vill säga i praktiken kundstocken, till konkurrenterna har än en gång placerat Vattenfall i rampljuset. Pengarna från nätförsäljningen skulle, enligt uppgifter i TV4, användas för en expansion in i Storbritannien.

Nils-Olof Ollevik
Publicerad
Annons

Uppgifterna har i stora drag bekräftats av såväl Vattenfallchefen Lars G Josefsson som näringsminister Maud Olofsson med tillägget att det handlat om ett internt diskussionsunderlag och att det hur som helst avblåsts. Oavsett hur långt planerna gick i den tänkta affären reser det tvivel om hur styrningen av Vattenfall egentligen sköts. Vad är Vattenfall till för? Vem är Vattenfall till för? och Vem bestämmer i Vattenfall? är tre frågor som återigen ställts och som implicit indikerar att Vattenfall saknar styrning.

Framgångsrika företag har nästan undantagslöst en stark ägare och tydliga mål för verksamheten. Företagsledningarna i de mest framgångsrika företagen hålls i strama tyglar av en stark styrelse. Vattenfall har uppenbarligen inget av detta.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons