Till minne av Berit Susanne FredrikssonVärdig skildring av ett liv i utförsbacken

Anna Ringberg är född 1980 och bor i Stockholm. Hennes debutroman ”Boys” nominerades till Borås Tidnings debutantpris. ”Till minne av Berit Susanne Fredriksson” är hennes andra roman.
Anna Ringberg är född 1980 och bor i Stockholm. Hennes debutroman ”Boys” nominerades till Borås Tidnings debutantpris. ”Till minne av Berit Susanne Fredriksson” är hennes andra roman. Foto: Ordfront

Anna Ringberg står på de utsattas sida i en skildring fylld av sprit, droger, sjukdom och ensamhet. Hennes personporträtt är mångbottnade och träffsäkra, synd bara att berättelsens röda tråd brister mot slutet.

Sebastian Lönnlöv
Publicerad
Annons

På sin sunkiga soffa ligger Sussi och drar ett syrgasfyllt andetag i taget. Hon väntar på Tony, mannen som hon levt med sedan en magisk natt för flera decennier sedan. Antagligen håller han sig undan i någon knarkarkvart och försöker glömma hur sjuk hon har blivit. Trots lungcancern drar Sussi bloss efter bloss och har sagt upp all kontakt med sjukvården. Hon lever redan på övertid, men den här julen kommer att bli hennes sista.

Ingen skulle någonsin beskriva Tony som en drömpartner. Ändå har han och Sussi förblivit insnärjda i en kärlekssaga som rymmer både missbruk, desperation och äkta närhet. Ingen skulle heller påstå att Sussi har varit någon exemplarisk mamma, men den vuxne sonen Dennis finns kvar vid hennes sida – och en gammal väninna vårdar henne, eftersom hemtjänstens nedlåtande blickar inte är välkomna i Sussis lägenhet.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons