Fumlig dotter bakom ett av tidernas genidrag

James Hargreaves uppfinning nämns idag i alla historieböcker. Men han levde ett par decennier för tidigt för att verkligen kunna profitera på tankegången, skriver Dick Harrison om mannen som blev far till en av de viktigaste milstolparna i världshistorien men som arbetade i motvind under sin tid på jorden.

Dick Harrison
Publicerad
Annons

James Hargreaves tidiga år är okända; vi vet inte ens när han föddes, bara att det skedde omkring 1720. När han träder oss till mötes är det som spinnare och vävare i Standhill, inte långt från Blackburn i Lancashire. Han hade slagit sig ned i trakten 1760 för att konstruera en kardningsmaskin. År 1764 gjorde Hargreaves en uppfinning som sent omsider skulle rendera honom en plats i historieböckerna.

Enligt den historia som vanligen berättas skall han ha inspirerats av sin lilla dotter Jenny (Hargreaves hade 13 barn, av vilka åtta överlevde honom), som råkade välta en spinnrock. När Hargreaves såg hur spindeln fortsatte att snurra trots att den ändrat läge lär han ha börjat fundera över möjligheten att få flera spindlar att rotera samtidigt. Därefter konstruerade han en maskin vid vilken en enda arbetare kunde spinna flera trådar på en och samma gång – Spinning Jenny var född.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons