ANNONS
Scrolla ner till SvDScrolla ner till SvD

Bara en av fyra amerikaner röstade på Donald Trump

Bara drygt hälften av de röstberättigade amerikanerna röstade i tisdagens val, den lägsta andelen sedan 2000. Bara en av fyra amerikaner röstade på USA:s nästa president Donald Trump.

Rasmus Lundgren
Publicerad

Före valet trodde många på ett rekordhögt valdeltagande. Trots att både Clinton och Trump hade historiskt låga popularitetssiffror hoppades i alla fall demokrater på att många skulle ta sig ut och rösta. Och höga siffror när det gäller förtidsröstning på många håll stärkte hoppet. Preliminära siffror visar dock att det inte blev så. Valet mellan Hillary Clinton och Donald Trump hade det lägsta valdeltagandet på 16 år – bara 56,9 procent gick faktiskt ut och röstade.

Lågt valdeltagande brukar gynna Republikanerna och högt valdeltagande brukar gynna Demokraterna, till stor del för att det är en indikation på att minoriteter som svarta och latinos går och röstar. De brukar lägga sin röst till övervägande del på Demokraternas kandidat. Så var det även i år – 65 procent av latinos och 88 procent av svarta röstade på Clinton, ett stort övertag men mindre än mellan Obama och Romney för fyra år sedan.

Laddar…