Skatteutredaren går emot partilinjen

Riksdagsmannen och socialdemokraten Leif Pagrotsky har fått i uppdrag att utreda Socialdemokraternas skattepolitik. I morgon lägger han fram en första rapport för partiets verkställande utskott. Men redan i onsdags passade han på att offentliggöra sina ståndpunkter.

Tove Carlén
Publicerad
Annons

Det var i en artikel i DN som Pagrotsky uttryckligen sa att ”Radikala förändringar i folks disponibelinkomster, radikala förändringar i folks boende ser inte jag framför mig.” Eftersom Socialdemokraterna alltid beklagar sig över regeringens skattesänkningar fick uttalandet stor uppmärksamhet. Sven-Erik Österberg, riksdagsman och ledamot i verkställande utskottet, tvingades i SVT:s Aktuellt nyansera uttalandet och menade att Pagrotskys uttalande hade ”övertolkats”.

Det är inte första gången Leif Pagrotsky sticker ut hakan och går emot majoriteten av partikamraterna. Inför EMU-omröstningen kampanjade han, tvärtemot de flesta andra partitopparna, emot ett medlemskap. Många har kanske en bild av Leif Pagrotsky som en kultur-mysfarbror. Han var också kulturministern som införde gratis entré till muséer 2005. En minst lika sann bild är dock den av ekonomen Pagrotsky och därav uppdraget att utreda skattepolitiken. Bakom sig har han en lång karriär som tjänsteman på finansdepartementet och förutom att han jobbade på Riksbanken en gång i tiden var han under fyra år, fram till 2010, vice ordförande i Riksbanksfullmäktige.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons