Spirande rörelse nobbar tillväxt

OLJEPSYKOLOGI. Utsläpp av koldioxid står i fokus när världens politiker klimatförhandlar i Köpenhamn. Transitionrörelsen tycker att vårt förhållande till olja och tillväxt är mer oroande. Det bygger på mänskliga rädslor och missbruksbeteenden, menar miljöinitiativet som fått snabb spridning.

Uppdaterad
Publicerad
Annons

Transitionrörelsen medverkar i den alternativa konferensen Klimaforum09 som pågår samtidigt med klimatkonferensen i Köpenhamn. Den har sitt ursprung och centrum i sydvästra England och har på kort tid spridits till hundratals orter runt om i världen. Kanske beror intresset på att man är försiktig med undergångsscenarier och hellre trycker på att alla kan göra någonting när samhället nu måste genomgå en omställning – transition – för att minska resursslöseriet.

Omställningen handlar om ökad självförsörjning. Fler måste göra som Michelle Obama som lät anlägga en täppa i Vita husets trädgård och därmed anknöt till initiativet från en tidigare presidenthustru; under andra världskriget uppmuntrade Eleanor Roosevelt till så kallade victory gardens. De kom att stå för nära hälften av USA:s och Englands grönsaksproduktion. På det viset blev samhället bättre på att klara krisen.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons