Fler patienter kollar upp sin läkare

Dagens patienter är mer pålästa än för tio år sedan, och läkarna och sköterskorna får finna sig i att bli ifrågasatta. I grunden en positiv utveckling, enligt flera röster från sjukvården. Men sex av sju universitetssjukhus vittnar om anhöriga som filmar behandlingar eller missnöjda patienter som hänger ut personal på nätet.

Publicerad
Esther Nisbeth, tre månader, gillar inte när barnsjuksköterskan Lisa Västberg på barnavårdscentralen Mama Mia i Stockholm ger henne vaccinationssprutor i benen. 

– Jag är lite kontrollfreak, men jag har aldrig kollat upp vårdpersonal på nätet till exempel. Däremot utbyter man erfarenheter med andra mammor. Man tipsar varandra om bra läkare och berättar vilka man tycker är mindre bra, säger Therese Nisbeth.

Esther Nisbeth, tre månader, gillar inte när barnsjuksköterskan Lisa Västberg på barnavårdscentralen Mama Mia i Stockholm ger henne vaccinationssprutor i benen. – Jag är lite kontrollfreak, men jag har aldrig kollat upp vårdpersonal på nätet till exempel. Däremot utbyter man erfarenheter med andra mammor. Man tipsar varandra om bra läkare och berättar vilka man tycker är mindre bra, säger Therese Nisbeth.

Foto: GUNNAR LUNDMARK
Annons

Läkaren är en auktoritet i samhället, men nu börjar yrkesrollen förändras. Det märks tydligt i mottagningsrummen, enligt Stefan Engqvist, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset.

– Väldigt många av våra patienter har läst om sin sjukdom på nätet och känner till vilka alternativ som finns. De är mer aktivt delaktiga än för tio år sedan. Det är en trend som finns i hela svenska sjukvården.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons