Krönika

Martin Jönsson:Det finns inga skäl att tacka Etiopien

Det finns ingen anledning att känna tacksamhet över beskedet om att Johan Persson och Martin Schibbye ska släppas fria. Lättnaden över beskedet får inte tillåtas förminska ilskan över deras öde.

Martin Jönsson
Publicerad
Annons

För en vecka sedan stod jag öga mot öga med Anabel Hernàndez, en fysiskt liten men i mod mätt gigantisk mexikansk journalist, som just tilldelats årets Golden Pen of Freedom av World Association of Newspaper vid deras konferens i Kiev. Hernàndez verkar i ett av världens farligaste länder för journalister, där korruptionen och våldet varje år leder till att de som försöker rapportera fritt torteras eller mördas.

När hon tog emot sitt pris var det inte tacksamhet för utmärkelsen som präglade hennes ord, utan en fräsande ilska, över alla de som offrats, för att de försökt göra sitt jobb. Hon lever själv under konstant dödshot, efter att ha avslöjat hur högt upp i landets styre korruptionen fått fäste, men slog fast att hon vägrade låta sig skrämmas. Hennes ord satte sig djupt hos alla åhörarna: ”Tystnad är också korruption. Att leva i tystnad är bara ett annat sätt att dö”.

Annons
Mer från Startsidan
Annons
Annons